Detectie

Wat is detectie voor honden?

Bij detectie leer je de hond een bepaalde geur aan en deze moet die op een juiste manier aanduiden door middel van een aangeleerd commando bijv staan, zit of af. De geuren die er voor gebruikt worden zijn bijv anijs, vanille, tabak, koffie, kruidnagel. Hoe leuk is het dat je hond deze specifieke geur straks gaat opspeuren?

De laatste jaren wordt detectie steeds populairder in de hondensport.

Detectie is geschikt voor alle rassen en leeftijden. Ook honden met een lichamelijke beperking kunnen deze cursus volgen. Daarnaast zijn ook honden met gedragsproblemen welkom, zoals uitvallen naar andere honden.

De hond leert bij detectie dat het vinden van een specifieke geur hem iets lekkers of leuks oplevert en maken we gebruik van de natuurlijke driften van de hond. Een van de onderdelen van de cursus is zelf zoeken wat de grootste motivatie is voor jouw hond : een voertje of speeltje.

We gaan tijdens deze cursus de hond leren om zijn neus doelbewust te gaan gebruiken. De relatie met en het inzicht in de hond is zeer belangrijk bij detectie werk. Dwang en druk zijn ook tijdens deze vorm van hondensport uit den boze en leiden ook zeker niet tot het gewenste resultaat.